Spiralin® – aktywny składnik z Mikroalgi gatunku Spirulina Platensis

Od 2001 roku firma Ocean Pharma GmbH wraz z Kliniką Dermatologiczną w Hamburgu poddała testom setki różnych gatunków alg. Rezultatem tych badań i poszukiwań jest chroniona patentem (orzeczenie patentowe nr EP2 563 478 B1 + US 2014/0127336A1) substancja aktywna o nazwie Spiralin®, w skład której wchodzą substancje, które Spirulina Platensis uwalnia w chwili zagrożenia drobnoustrojami. Substancja aktywna (lub też: aktywny składnik) zostaje poddany procesowi przygotowania i standaryzacji, tak by jego właściwości pozostały niezmienne niezależnie od rodzaju kosmetyku oraz celu jego stosowania.
W roku 2015 niemiecki periodyk „Dermatologia Estetyczna” uhonorował Spiralin® przyznając mu tytuł:

„Aktywny składnik w kategorii Dermatologii Estetycznej”.

Spirulina Platensis

Mikroalgi gatunku Spirulina Platensis to jedne z najstarszych, wciąż egzystujących organizmów ziemskich. Pojawiły się około 3,8 miliardów lat temu znakomicie radząc sobie z panującymi wówczas ekstremalnymi warunkami. Wcześniej pojawiły się pierwsze organizmy jednokomórkowe, dające początek wszelkim organizmom żywym. Później rozwinęły się kolonie bakterii takie jak cyjanobakterie, znane również jako mikroalga spirulina czy algi błękitne. Naturalnymi wrogami mikroalgi były i są wirusy, bakterie i wiele rodzajów grzybów. Przeciw nim mikroalga rozwinęła proste i skuteczne mechanizmy obronne.

Spirulina inaczej broni się przed wirusami a jeszcze inaczej przed bakteriami i grzybami. W świecie roślin jest jednak absolutnie wyjątkową jej zdolność do obrony przed każdym z rodzajów drobnoustrojów z osobna. Charakteryzuje się fascynującą i unikalną w świecie roślin zdolnością do rewitalizacji i regeneracji własnych, wcześniej uszkodzonych komórek.

Zdjęcia mikroskopem elektronowym

Grzyb gatunku Trichoderma viride (grzyb skóry). Zdjęcia przedstawiają proces destrukcji grzyba (ściany komórkowej grzyba) pod wpływem działania chitynazy. 

Stadium początkowe

Po 24 godzinach

Po 5 dniach

Zdjęcia dzięki uprzejmości Kliniki Dermatologicznej w Hamburgu

Właściwości aktywnego składnika

Spiralin® chroni komórki skórne przed niekorzystnym działaniem promieniowania ultrafioletowego UVA i UVB. Badania Kliniki Dermatologicznej dowodzą, że fibroblasty (komórki skórne wytwarzające kolagen) wystawione na działanie promieni UV i jednocześnie chronione przez Spiralin®, w żadnym lub niewielkim stopniu tracą swą aktywność. Natomiast fibroblasty wystawione na działanie promieniowania UV i nie chronione ekstraktem tracą niemal 50 % swej aktywności.

Spiralin® przyspiesza regenerację uszkodzonych komórek skóry. Fibroblasty pod wpływem działania Spiralin®, odzyskują nawet do 50% swej wcześniej utraconej wskutek działania promieniowania UV aktywności.

Spiralin® chroni przed drobnoustrojami (bakterie i grzybica) wspierając funkcję skóry jako naturalnej bariery. Hamuje wzrost najbardziej odpornych na medykamenty drobnoustrojów: Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) i Propionibacterium acnes (bakteria beztlenowa). Chitynazę (enzym czyli białko) Spirulina Platensis uwalnia w chwili zagrożenia przez grzyby. Enzym tej jest zdolny do rozkładu czyli niszczenia zewnętrznej, zbudowanej z chityny ściany grzybów.

Spiralin® chroni przed wirusem HSV-1 (Herpes Simplex Virus) powodującego opryszczkę oraz przed wirusem HPV (Human Papilloma Virus) powodującego brodawczaka ludzkiego (potocznie: kurzajki). Elementem aktywnej substancji są polisacharydy czyli cukry, które mikroalga uwalnia w chwili zagrożenia przez wirusy. Polisacharydy tworzą wokół komórek skóry barierę, której wirusy nie są w stanie sforsować i w konsekwencji wniknąć do wnętrza zdrowych komórek skóry. A tylko tak może dojść do reprodukcji wirusa.

Herpes Simplex

W przypadku wirusa opryszczki (Herpes simplex) jak i wirusa brodawczaka ludzkiego (Verucca Simplex) powodującego potocznie zwane „kurzajki” działanie substancji polega na tym, że molekuł cukru (polisacharyd), który jest składnikiem SPIRALIN tworzy swego rodzaju warstwę ochronną wokół keratynocytów, czyli komórek, które z reguły zostają jako pierwsze zaatakowane przez wirusa. Ta warstwa (film) stanowi barierę, której wirus nie jest w stanie sforsować. W konsekwencji nie dostaje się do wnętrza komórki, gdzie byłby się rozmnażał poprzez podział używając komórki gospodarza jako żywiciela. Dochodzi co prawda do zarażenia wirusem „pojedynczych” komórek, lecz nie zostaje wywołana infekcja wirusowa

Keranocyt

Polisacharyd

Herpes Simplex

Vademecum Składników


Ekstrakt pozyskany z mikroalgi gatunku Spirulina Platensis, w skład którego wchodzą substancje, które mikroalga uwalnia w sytuacji zagrożenia drobnoustrojami (grzyby, bakterie i wirusy). Ekstrakt chroniony patentem (orzeczenie patentowe nr EP2 563 478 B1 + US 2014/0127336A1).


Choć występuje w przyrodzie w korzeniu żywokostu lekarskiego, to ta, która jest używana do produkcji kosmetyków ma pochodzenie syntetyczne. Zmniejsza podrażnienie skóry wywołane przez detergenty, mydło, kwasy i substancje alkaliczne. Jest nietoksyczna, nie powoduje odczynów alergicznych.


Ze względu na dobrze znane właściwościach lecznicze aloesu jest jednym z podstawowych związków stosowanych w przemyśle kosmetycznym. Aloes działa m.in. przeciwświądowo i posiada właściwości ściągające. Ze względu na dużą zawartość wody aloes jest to świetnym środkiem nawilżającym. Zwiększa elastyczność skóry.. Pomaga w dostarczaniu tlenu do komórek skóry co zwiększa wytrzymałość i stopień regeneracji tkanki skóry.


Zawiera kwas salicylowy, który złuszcza naskórek i przyspiesza jego odnowę. Jego antybakteryjne właściwości uzasadniają stosowanie go w kosmetykach do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej oraz w szamponach przeciwłupieżowych.


Zawarta w nim molekuła methylsilanetriol jest niezbędna m.in. dla syntezy kolagenu i elastyny. Ponadto ogranicza wypadanie włosów i wzmacnia paznokcie.


To wieloletnia bylina należąca do rodziny bobowatych. Uprawiana jest m.in. w Hiszpanii, Włoszech oraz w Polsce. Działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Hamuje wzrost bakterii, wirusów i grzybów.


Regeneruje i odżywia skórę. Zawiera witaminy A i E, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Łagodzi zmiany alergiczne skóry.


To substancja chemiczna powstająca w ludzkim organizmie – jest ubocznym produktem przemiany białek. Znajduje się również w skórze, gdzie jest jednym z głównych składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się jego syntetyczny odpowiednik;  nietoksyczny i niealergizujący.


Jest aminokwasem otrzymywanym z buraka cukrowego lub pszenicy.
Znakomicie łączy się z wodą. Stanowi jeden z podstawowych składników produktów o działaniu nawilżającym. Betaina wydatnie wspomaga dogłębne nawilżenie skóry zwiększając jej elastyczność.


Dzięki zwartości garbników i flawonoidów używany jest do produkcji balsamów i kremów przeznaczonych do masażu ujędrniającego ciało, toników oraz maseczek. Ze względu na swoje właściwości ściągające, wyciąg z oczaru wirginijskiego doskonale sprawdzi się jako tonik. Obkurcza pory i przyczynia się do regulacji produkcji sebum. Regularne stosowanie kosmetyków z jego zawartością redukuje trądzik i zapobiega tworzeniu się nowych wyprysków.


To naturalny, płynny wosk. Zawiera skwalen, który występuje w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry, chroniąc ją przed utratą wody. Poprawia stan skóry poprzez rozpuszczanie osadzonego łoju oraz obniżenie poziomu kwasowości skóry. Zawarta w nim jodyna pielęgnuje skórę i chroni ją przed bakteriami. Doskonały do pielęgnacji cery trądzikowej i delikatnej oraz dla osób o skłonnościach alergicznych.


Olej roślinny otrzymywany w drodze rozgrzania i tłoczenia kopry czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Używany jako składnik do produkcji balsamów do ciała, olejków do masażu lub płynów do kąpieli. Ma właściwości odżywcze i nawilżające. Działa przeciwgrzybiczo, antywirusowo i antybakteryjnie.      


Rośliny z rodziny astrowatych dzięki zawartości NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz witaminy E znakomicie działa na skórę nadając jej elastyczność i utrzymując optymalny poziom nawilżenia. Pomocny w zwalczaniu trądziku i łuszczycy.


Nawilża i wygładza skórę, ograniczając powstawanie zmarszczek. Znakomicie wchłaniany przez skórę. Zapobiega swędzeniu, pieczeniu i przesychaniu naskórka i skóry.


Stosuje się przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość odmładzającej witaminy E. Znakomicie wchłaniany przez skórę. Nawilża ją nie pozostawiając tłustej warstwy.


Doskonale wchłania się przez naskórek i skórę właściwą, paznokcie oraz korzenie włosów i ich trzony. Po wniknięciu do tkanki pantenol jest przekształcany w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5. Przyczynia się ona do wzrostu i odnowy komórek naskórka i skóry właściwej.


Jest składnikiem wielu kosmetyków o działaniu oczyszczającym. Delikatnie ściąga, zmiękcza, ujędrnia i wygładza skórę.

Koszyk Produkt usunięty Cofnij
  • Koszyk jest pusty.